Engleski   

 

EU projekt

Projekt “Eko kalionica – primjena nove tehnologije kaljenja” ima utjecaj na cjelokupnu industriju proizvodnje i obrade metala, i to ne samo u Hrvatskoj. Kao takav, projekt ima pozitivne učinke i na krajnje korisnike/kupce metalnih proizvoda. Projektom se uvodi promjena u tehnologiju i proces kaljenja metala koji se koristi kao standardna faza u procesu obrade metala. Tehnologija koja se uvodi se temelji na znanstvenim dostignućima, inovativna je, testirana i nosi europski patent (Wo 2007034249) kao i hrvatski patent (PK 20050849). Osim promjena u tehnološkom dijelu procesa kaljenja, oprema i strojevi koji se uvode vezano za to imaju značajan utjecaj na povećanje energetske učinkovitosti tvrtke. Koristi uvođenja nove tehnologije posebice se odražavaju u području zaštite okoliša i smanjenju emisije CO2 i NOx plinova u atmosferu. Kroz uvođenje nove tehnologije u postojeći pogon za termičku obradu metala tvrtke, tvrtka će postati prvi centar za kaljenje primjenom ove nove inovativne tehnologije. Na ovaj način, tvrtka doprinosi povećanju konkurentnosti, uvođenju nove tehnologije u process kaljenja metala te će povećati svoju poslovnu efikasnost i produktivnost u skladu sa nacionalnim i međunarodnim standardima. Posebno velik značaj projekta vezan je za efekt koji projekt ima na zaštitu okoliša; stvarajući i promovirajući razvoj “green economy”. Projektom će unaprijediti tehnološki samu tvrtku.

Ciljevi projekta

Opći cilj projekta osigurava doprinos produktivnim investicijama u tehnologije i proizvodne metode, te promovira razvoj gospodarstva u skladu sa zaštitom okoliša.

Specifični cilj projekta je povećanje konkurentnosti i poslovne efikasnosti kroz uvođenje nove inovativne tehnologije u skladu sa zaštitom okoliša (peći sa atmosferom od plemenitih plinova).

Dodatno, očekivani rezultati projekta su:
- Uvođenje inovativne tehnologije kaljenja inertnim atmosferskim plinovima koji su prihvatljivi za okoliš
- uveden HRN EN 746 i ISO 14001
- povećano znanje o novoj tehnologiji kaljenja u industriji prerade metala
- povećano znanje o zaštiti okoliša u industriji prerade metala
- identificirani potencijalni kupci u Hrvatskoj (5) i EU (5)

Proizvodnja i obrada metala smještena je u pogonu u Zagrebu, Poljačka 56.